Obowiązek Informacyjny RODO 

Dane kontaktowe

Mapy

Telefony

Cenniki

Wiedza

Lekarze

Blog

Toskania

Lekarze rodzinni

Lekarze specjaliści

Poradnie NFZ

Rehabilitacja

Medycyna Pracy

Gabinety prywatne

Abonament

Diagnostyka

RTG

USG / Doppler

Transport Medyczny

Laboratorium

Stomatologia

Urologia

Laryngologia

Neurologia

Ginekologia

Kardiologia

Onkologia

Okulistyka

Chirurgia

Ortopedia

Dermatologia

Alergologia

DLA PACJENTA

USŁUGI

CENTRUM ZDROWIA DR MASTEJ

 

Podmiot Leczniczy (NZOZ)

ul. Staszica 17A

38-200 Jasło

woj. podkarpackie

 

NIP: 685-19-42-320

REGON: 370430981

 

e-mail: czdm@op.pl

 

 

© Produkcja & własność: Dr Mastej, 2023

NATURA & ECO

MUZYKA

MALARSTWO

FILM

ŻYWNOŚĆ

BROMATOLOGIA

MEDYCYNA

Blog prowadzony przez

dr n. med. Mirosława Masteja

13 grudnia 2016
Większość z nas zna różnego rodzaju nalewki, krople, roztwory, herbatki, syropy czy suszone i utarte proszki pochodzenia roślinnego. To nic innego tylko wspomniane fitozwiązki w mniej czy bardziej naturalnej postaci. Wiele z tych związków, chociaż może w mniejszych ilościach, znajdziemy w zwykłych, powszechnie spożywanych warzywach, jarzynach, czy owocach. Niestety w czasach żywności wysoko przetworzonej, mrożonej i długo przechowywanej dostarczamy naszym organizmom coraz mniej tych surowych, aktywnych biologicznie fitozwiązków. Bromatologia bada to zagadnienie wspólnie z takimi naukami medycznymi jak farmakologia, fitoterapia, zielarstwo oraz stara się tę wiedzę przełożyć na zalecenia, jakie rośliny i w jakiej formie spożywać by maksymalnie wykorzystać fitozwiązki. Jak widać, bromatologia nie jest tożsama z zielarstwem, ale częściowo wykorzystuje tę wiedzę. Wiele roślin uprawnych zawiera te same fitozwiązki
30 października 2016
Dzisiejszy rynek spożywczy i kulinarny jest tak bogaty, różnorodny, a przy tym wysoko przetworzony, że trzeba naprawdę mieć duże rozeznanie, co się do jedzenia nadaje, a co niekoniecznie jest zdrowe. Chociażby z powodu statystyk mówiących o 30-40% alergików w populacjach krajów cywilizacji zachodniej, w tym znacznej części pokarmowych.. Wymusza to dokładniejszą analizę lekarską tego, co indywidualny pacjent może jeść i dopiero potem pozwala na dobranie precyzyjnej diety przez eksperta-dietetyka. Trudno oczekiwać, aby lekarz sprawdzał jak uprawiane, czy jak produkowane są dane produkty dostępne w sklepach, supermarketach, tanich dyskontach, bazarach, czy w szybko rosnącym segmencie rynku tzw. żywności bio-, eko-, funkcjonalnej, czy "slow-food". Często najlepsi nawet dietetycy gubią się w tym gąszczu. Dopiero mając zaufanych doradców od technologii żywności, czy wręcz
29 października 2016
Bromatologia to nauka medyczna zajmująca się szeroko rozumianym wpływem żywności na człowieka. A więc składnikami pożywienia i ich rolą w rozwoju oraz wzroście organizmu młodej osoby, w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia oraz zapobieganiu chorobom u każdego, a jeśli wystąpią, to w ich leczeniu lub wspomaganiu leczenia. Bromatologia jest dziedziną medyczną (lekarską i farmaceutyczną), chociaż niektórzy rozszerzają ją na nauki rolnicze i biologiczne. Nie jest to słuszne, gdyż bromatologia zajmuje się tylko człowiekiem, a nie np. żywieniem zwierząt. Bromatologia nie jest też tym samym, co dietetyka, nauka o żywieniu, czy technologia żywienia i żywności. Podczas gdy te, przede wszystkim, zajmują się praktycznym przygotowaniem żywności, jej przetwarzaniem, przechowywaniem, czy kontrolą jej jakości, bromatologia bardziej skupia się na naukowych, biochemicznych, genetycznych i