Obowiązek Informacyjny RODO 

Dane kontaktowe

Mapy

Telefony

Cenniki

Wiedza

Lekarze

Blog

Toskania

Lekarze rodzinni

Lekarze specjaliści

Poradnie NFZ

Rehabilitacja

Medycyna Pracy

Gabinety prywatne

Abonament

Diagnostyka

RTG

USG / Doppler

Transport Medyczny

Laboratorium

Stomatologia

Urologia

Laryngologia

Neurologia

Ginekologia

Kardiologia

Onkologia

Okulistyka

Chirurgia

Ortopedia

Dermatologia

Alergologia

DLA PACJENTA

USŁUGI

CENTRUM ZDROWIA DR MASTEJ

 

Podmiot Leczniczy (NZOZ)

ul. Staszica 17A

38-200 Jasło

woj. podkarpackie

 

NIP: 685-19-42-320

REGON: 370430981

 

e-mail: czdm@op.pl

 

 

© Produkcja & własność: Dr Mastej, 2023

Blog prowadzony przez

dr n. med. Mirosława Masteja

ZAMKNIJ

29 października 2016

Bromatologia to nauka medyczna zajmująca się szeroko rozumianym wpływem żywności na człowieka. A więc składnikami pożywienia i ich rolą w rozwoju oraz wzroście organizmu młodej osoby, w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia oraz zapobieganiu chorobom u każdego, a jeśli wystąpią, to w ich leczeniu lub wspomaganiu leczenia. Bromatologia jest dziedziną medyczną (lekarską i farmaceutyczną), chociaż niektórzy rozszerzają ją na nauki rolnicze i biologiczne. Nie jest to słuszne, gdyż bromatologia zajmuje się tylko człowiekiem, a nie np. żywieniem zwierząt. Bromatologia nie jest też tym samym, co dietetyka, nauka o żywieniu, czy technologia żywienia i żywności. Podczas gdy te, przede wszystkim, zajmują się praktycznym przygotowaniem żywności, jej przetwarzaniem, przechowywaniem, czy kontrolą jej jakości, bromatologia bardziej skupia się na naukowych, biochemicznych, genetycznych i fizjologicznych aspektach tego, co człowiek zjada lub czego nie zjada. To raczej dietetyk zaplanuje, ustali i dopilnuje codziennej diety, posiłków pojedynczej osoby czy grupy, podczas gdy bromatolog wcześniej zdiagnozuje medyczny problem pacjenta, a następnie zaleci rodzaje i ilości składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia. Bez szczegółowego i precyzyjnego ustalania codziennego menu, wyliczania wielkości porcji, czy ich też dobierania smaków i postaci posiłków. Można w uproszczeniu powiedzieć, że bromatolog diagnozuje, co dany pacjent powinien (musi) jeść lub czego mu nie wolno, ale szczegóły współpracy z pacjentem pozostawia dietetykowi. Trochę przypomina to "wypisanie recepty na lek robiony" do farmaceuty, tylko, że lekiem jest w tym przypadku żywność. A dietetyk, podobnie jak farmaceuta, ma już swoją wiedzę, skąd wziąć takie a nie inne składniki, o odpowiedniej jakości, jak je ze sobą połączyć, zmieszać, rozpuścić. Lekarz bromatolog oczywiście podaje "dawki" witamin, mikroelementów, makroelementów, jakie pacjent ma spożywać, ale nie musi być ekspertem od tego, co smakuje lepiej lub gorzej, czy też jakim warzywem można uzupełnić brakujący mikroelement jeśli pacjent nie lubi dajmy na to buraka ćwikłowego. Oczywiście, powinien się nieco na tym znać, ale w codziennej pracy z pacjentem to raczej dietetyk za to odpowiada. Takie rozwiązanie w Polsce jest rzadko praktykowane, chociaż tak powinno być z prostego powodu - wiedza z zakresu bromatologii, dietetyki, technologii żywności i rolnictwa jest tak duża, że wymaga podziału ról w tego typu usłudze medycznej, jaką jest "leczenie poprzez żywienie". Bromatologia może być przydatna zarówno pojedynczym osobom, zdrowym i chorym, jak i całym grupom, populacjom, krajom, czy wręcz regionom świata. Zalecenia bromatologiczne mogą przydać się w walce z otyłością, cukrzycą, niektórymi postaciami raka, chorobą Alzheimera i całą listą innych. Liczne towarzystwa naukowe, instytuty, czy urzędy państwowe (ministerstwa zdrowia) wydają "swoje" wytyczne i rekomendacje, często nie zdając sobie sprawy, że istnieje taka nauka medyczna jak bromatologia. Cóż, samo słowo bromatologia, jest mało znane. W dodatku nie kojarzy się z żywieniem, a raczej z bromem, niechlubnie dodawanym kiedyś żołnierzom do posiłków w wiadomym celu. Tymczasem, słowo to pochodzi z języka greckiego, w którym "broma" oznacza pożywienie, a "logos" - nauka. Zatem bromatologia to nauka o pożywieniu. Jak widać, sama nazwa powstała z połączenia 2 starożytnych wyrazów. Podobnie, jak cała grupa innych nazw: onko-logia, gineko-logia, kardio-logia, stomato-logia, czy nawet niemedycznych: archeo-logia, filo-logia, astro-logia. Czas najwyższy, aby słowo BROMATOLOGIA przebiło się do świadomości ludzi i by ta obszerna wiedza przynosiła korzyści każdemu.

CO TO JEST BROMATOLOGIA?

ZAMKNIJ